Campionatele Europene de tenis de masă pentru juniori 2023

România a obținut un triumf impresionant la Campionatele Europene de tenis de masă pentru juniori U15 și U19 desfășurate la Gliwice, Polonia. Echipa românească a reușit să câștige nu mai puțin de 17 medalii, stabilind un record notabil. Această performanță a adus țării noastre primul loc în clasamentul pe națiuni, cu 6 medalii de aur, 4 de argint și 7 de bronz, ceea ce reprezintă un real succes pentru tenisul de masă românesc.

În competiția individuală, tinerii sportivi români au strălucit în diverse categorii. La simplu masculin U19, Eduard Ionescu a obținut medalia de aur după o finală impresionantă în care l-a învins pe polonezul Milosz Redzimski cu scorul de 4-1. În semifinale, Eduard Ionescu a trecut de compatriotul său Andrei Istrate cu același scor de 4-1. La simplu feminin U19, finala a fost una exclusiv românească, iar Elena Zaharia a învins-o pe Ioana Sîngeorzan cu 4-2 pentru a cuceri medalia de aur. În semifinale, Elena Zaharia a trecut de Bianca Mei-Roșu cu scorul de 4-2, iar Ioana Sîngeorzan (care a câștigat medalia de argint) a reușit să o învingă pe Anna Hursey din Galia cu 4-3 pentru a ajunge în finală.

La dublu feminin U19, cuplul format din Bianca Mei-Roșu și germanca Mia Griesel a obținut medalia de argint, pierzând în finala împotriva cuplului polonez format din Zuzanna Wieglos și Anna Brzyska cu scorul de 1-3. În semifinale, Mei-Roșu și Griesel au învins cuplul format din Elena Zaharia (România) și Hana Arapovic (Croația) cu scorul de 3-0. În finala masculină de dublu U19, cuplul român format din Eduard Ionescu și Darius Movileanu a câștigat medalia de aur, învingându-i pe Andrei Istrate și Iulian Chiriță (România) cu scorul de 3-0. În semifinale, Ionescu și Movileanu au trecut de cuplul polonez Marcel Blaszczyk/Alan Kulczycki cu 3-1, iar Istrate și Chiriță au învins cuplul francez Thibault Poret/Hugo Deschamps cu scorul de 3-2.

La categoria U15, în proba de dublu feminin, cuplul româno-portughez format din Andreea Băiașu și Julia Leal a obținut medalia de bronz, după ce a fost învins de cuplul francez format din Nina Guo Zheng și Leana Hochart cu scorul de 0-3.

Aceste performanțe extraordinare au adus României 6 medalii de aur la echipe, în ambele categorii U19 (feminin și masculin), precum și la probe individuale, unde au triumfat Elena Zaharia la simplu feminin U19 și Eduard Ionescu la simplu masculin U19. De asemenea, cuplul Eduard Ionescu/Darius Movileanu a obținut medalia de aur la dublu masculin U19 și cuplul Darius Movileanu/Elena Zaharia a câștigat medalia de aur la dublu mixt U19.

Medaliile de argint au fost câștigate de Ioana Sîngeorzan la simplu feminin U19, cuplul Eduard Ionescu/Ioana Sîngeorzan la dublu mixt U19, cuplul Bianca Mei-Roșu/Mia Griesel (Germania) la dublu feminin U19 și cuplul Andrei Istrate/Iulian Chiriță la dublu masculin U19.

Medaliile de bronz au fost aduse de echipa masculină U15, de Bianca Mei-Roșu la simplu feminin U19, de Andrei Istrate la simplu masculin U19, de cuplul Andrei Istrate/Nicole Arlia (Italia) la dublu mixt U19, de cuplul Elena Zaharia/Hana Arapovic (Croația) la dublu feminin U19, de cuplul Ioana Sîngeorzan/Nicole Arlia (Italia) la dublu feminin U19 și de cuplul Andreea Băiașu/Julia Leal (Portugalia) la dublu feminin U15.

Aceste rezultate de excepție reprezintă o performanță deosebită pentru tenisul de masă românesc, evidențiind talentul și dedicarea tinerilor sportivi din țara noastră. Președintele Federației Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a transmis mulțumiri și aprecieri tuturor celor implicați în realizarea acestui succes, inclusiv sportivilor, antrenorilor, staff-ului tehnic și medical, familiilor sportivilor, sponsorilor și partenerilor oficiali ai Federației, exprimând mândria pentru această frumoasă realizare.