LK-99 Superconductor la temperatura camerei

LK-99 este un nou superconductor (conduce curentul electric fără rezistență sau pierderi) ce funcționează la temperatura camerei, deci nu are nevoie de o temperatură extrem de scăzută.

Câteva exemple de aplicații pentru această descoperire şi cum poate ea schimba lumea:

Eficiența Energetică: Superconductoarele conduc electricitatea fără rezistență, ceea ce înseamnă că nu produc căldură ca produs secundar. Acest lucru ar putea face dispozitivele electronice mai eficiente din punct de vedere energetic și le-ar ajuta să funcționeze mai răcoros, ceea ce ar putea prelungi durata de viață a bateriei în dispozitivele mobile și ar putea reduce nevoia de răcire în dispozitivele mai mari, cum ar fi computerele.

Viteza de Procesare: Circuitele superconductoare ar putea funcționa potențial la viteze mai mari decât circuitele convenționale, ceea ce ar putea duce la procesoare mai rapide și la computere și smartphone-uri mai puternice.

Stocarea Datelor: Superconductoarele ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a crea dispozitive de stocare a datelor mai eficiente și compacte. De exemplu, ele ar putea fi utilizate în dezvoltarea Memoriei Magnetice cu Acces Aleatoriu (MRAM), un tip de memorie nevolatilă care utilizează stările magnetice pentru a stoca informații. Acest lucru ar putea oferi o stocare a datelor mai rapidă și mai eficientă energetic decât tehnologiile actuale.

Computație Cuantică: Superconductoarele sunt deja utilizate în unele tipuri de calculatoare cuantice, care utilizează principiile mecanicii cuantice pentru a efectua calcule complexe mult mai rapid decât calculatoarele convenționale. Un superconductor la temperatură ambiantă ar putea face calculatoarele cuantice mai practice și mai accesibile, ceea ce ar putea avea un impact profund asupra multor domenii tehnologice și științifice.

Transmisia Energiei: Superconductoarele pot transmite electricitatea fără niciun fel de pierdere, ceea ce ar putea crește dramatic eficiența rețelelor electrice. Acest lucru ar putea reduce costurile cu energia, scădea emisiile de gaze cu efect de seră și face sursele de energie regenerabilă mai viabile.

Trenuri de Levitație Magnetică (Maglev): Superconductoarele pot produce câmpuri magnetice puternice, care pot fi folosite pentru a levita trenurile deasupra șinelor, reducând frecarea și permitând viteze mai mari. Trenurile maglev actuale folosesc deja superconductoare, dar necesită răcire la temperaturi foarte scăzute, ceea ce este costisitor și consumator de energie. Superconductoarele la temperatură ambiantă ar putea face trenurile maglev mai practice și mai accesibile.

Imagistica și Terapia Medicală: Superconductoarele sunt utilizate în aparatele de Imagistică prin Rezonanță Magnetică (MRI) pentru a genera câmpurile magnetice puternice necesare imaginii. Superconductoarele la temperatură ambiantă ar putea face aparatele MRI mai ieftine, mai eficiente și mai accesibile. Ele ar putea fi, de asemenea, utilizate în alte tehnologii medicale, cum ar fi terapiile cu particule pentru tratamentul cancerului.

Cercetare Științifică: Superconductoarele sunt utilizate într-o varietate de instrumente științifice, cum ar fi acceleratoarele și detectoarele de particule. Superconductoarele la temperatură ambiantă ar putea face aceste instrumente mai eficiente și mai puțin costisitoare în exploatare.

Vehicule Electrice (VE-uri): Superconductoarele ar putea fi utilizate pentru a fabrica motoare electrice și baterii mai eficiente pentru vehiculele electrice, ceea ce ar putea crește potențialul de autonomie și ar putea reduce costurile lor.

Telecomunicații: Superconductoarele ar putea fi utilizate pentru a crea rețele de comunicare mai eficiente și cu capacitate mai mare, ceea ce ar putea îmbunătăți vitezele internetului și ar putea reduce latența.

Aerospațial și Apărare: Superconductoarele ar putea fi utilizate în diverse aplicații aerospatiale și de apărare, cum ar fi sisteme radar avansate, tehnologii de satelit și chiar sisteme de propulsie.

Link către lucrarea stiintifica tradusa din koreană în Engleză: LK-99 paper (Korean Journal of Crystal Growth) machine translation (Google) to English · GitHub

1 Like

Ei bine, am auzit că LK-99, presupusul superconductor la temperatură camerei, s-ar putea dovedi a fi doar un feromagnet.
Studiile ulterioare au arătat că proprietățile superconductive ale LK-99 au fost de fapt rezultatul impurităților din material. Mai exact, impuritățile au indus o percepție falsă asupra proprietăților materialului. Astfel, LK-99 s-a dovedit a fi de fapt un feromagnet și nu un superconductor.

Feromagnetismul, spre deosebire de superconductivitate, implică alinierea spontană a momentelor magnetice ale atomilor într-un material, producând astfel un câmp magnetic. Deși feromagneții au propriile lor aplicații valoroase în tehnologie, ele nu prezintă aceleași avantaje revoluționare pe care le-am anticipat pentru superconductoare la temperatură camerei.

:confused: Dezamăgitor, știu. Dar discuțiile în jurul acestui subiect au stârnit mult interes, ceea ce înseamnă că cercetările în domeniul superconductivității sunt în plin avânt acum. Să sperăm că adevăratul superconductor e pe drum!